Денес, за прв пат од 28 февруари, Нов Зеланд нема активни случаи на „Ковид-19“.Според прогнозите на Универзитетот во Отаго, сега е многу веројатно Нов Зеланд целосно го елиминирал вирусот.

Исто така, ова е 17-ти ден откако беше пријавен последниот нов случај. Нов Зеланд има вкупно 1.154 потврдени случаи (комбинирано вкупно потврдени и веројатни случаи е 1.504) и 22 лица починале.

Денешните новости се важна пресвртница и време за славење. Но, додека ние продолжуваме да ја обновуваме економијата, претстојат неколку предизвици ако Нов Зеланд сака да го задржи својот статус без Ковид-19 додека пандемијата продолжува на друго место.

Останува важно дека добрата наука ја менаџира успешно проценката и управувањето со ризикот на владата.

Еве кои 5 клучни препораки и совети примерот на Њу Зеланд може да ги испрати до останатите држави низ светот кои се справуваат со епидемијата и предизвикот за креирање на компатибилна стратегија:

  • Воспоставете јавна употреба на маски за лице или на ткаенина во специфични поставки
  • Подобрување на ефективноста за пронаоѓање на контакт од заразени лица со соодветни дигитални алатки
  • Применете научен пристап за управување со границите
  • Воспоставете посветена национална агенција за јавно здравје
  • Заложба за трансформациска промена за да се избегнат големи глобални закани

Извор: theguardian.com