Ново олеснување на мерките во Србија ќе започне утре. По скоро шест месеци е дозволен почетокот на работата на кината и театрите (не значи дека сите ќе бидат отворени автоматски), можно е да се одржат концерти, сè до максимум 500 луѓе, а добрата вест пристигнува за постарите граѓани кои се во старечки домови – ќе можат да ги видат своите најблиски во живо, затоа што посетите ќе бидат дозволени и од понеделник.

Иако ќе биде можно да се одржат културни настани во затворено и на отворено, на кои ќе можат да присуствуваат најмногу 500 лица, а според посебната одлука на Кризниот штаб, уште повеќе, тоа не значи дека е укината забраната за собирање повеќе од 10 лица.

Маските, дезинфекцијата и одржувањето на далечина се клучни фактори за спречување на ширењето на коронавирусот и во кината и во театрите. Во суштина, ќе се применуваат сите правила што вообичаено се применуваат кога станува збор за останување во затворено.

Маските мора да ги носат и вработените и посетителите, а редарите кои нормално ги контролираат билетите ќе проверат дали посетителите имаат маски. Добивањето маска со билет се споменува и како можна опција, но вакво нешто сè уште не е потврдено. Единствените кои нема да мора да носат маска се, секако, актерите на сцената.

Д-р Дарија Кисиќ Тепавшевиќ истакна дека продолжувањето на културната програма бара темелна подготовка и дека тоа не значи дека ќе имаме можност да одиме во театарот со утрешното олеснување на мерките.


Извор :Blic;