Пред кризата, Франција беше најпосетуваната земја во светот.

Со заклучување , многу земји почнуваат да размислуваат за тоа како да го рестартираат моторот од витално значење за нивните економии: туризам.

Европската унија истражува како може безбедно да ги отвори своите внатрешни граници за да ги поздрави посетителите. На Австралијците можеби ќе им биде дозволено да патуваат за Нов Зеланд. И некои острови на Карибите, како Света Луција, ќе започнат повторно да се отвораат.

Дури и да е така, меѓународниот број на туристи би можел да падне и до 80% во 2020 година, според Светската организација за туризам на Обединетите нации (UNWTO).

Но, во нормална година, каде се најпосетуваните дестинации?

Франција е број една светска дестинација за меѓународните туристи, најновите бројки на UNWTO. Речиси 90 милиони луѓе ја посетија земјата во 2018 година.

Paris, France

Шпанија не заостанува, со над 82 милиони посетители. САД, Кина и Италија ги комплетираат првите пет.
Овие земји се исто така меѓу најтешко погодените од COVID-19, при што САД, Италија, Франција и Шпанија (заедно со Велика Британија и Бразил) до денес бележат најголем број на потврдени смртни случаи на коронавирус во светот.

Cadis, Spain

Заклучувањата предизвикаа хаос во овие економии – како и во многу други ширум светот – и државите потпирани на патувања и туризам забележаа „особено големи“ нарушувања, според Меѓународниот монетарен фонд.

Од првите пет најпосетувани нации, Шпанија особено ќе има и чувство на топлина во овој поглед – меѓународните туристи годишно трошат околу 81 милијарди долари во земјата. Тоа е над 16% од вкупниот извоз, додека истата е под 10% за Франција и Италија.

Овие бројки се бледи во споредба со Света Луција, при што меѓународните приходи за туризам сочинуваат повеќе од 81% од вкупниот извоз.

На глобално ниво, туристичката индустрија учествува со 10% од БДП и работните места.


Извор : World Economic Forum ;