Како да научите прваче да пишува и изговара букви, ако имате задолжителна медицинска маска на лицето?


Француските власти го најдоа одговорот на ова и на другите прашања што ги мачат наставниците во училиштата овие денови на епидемија.

За сите наставници до петто одделение и оние што имаат деца со оштетен слух на часовите, нарачани се преведувачки маски за лице.

Видливото лице на наставникот е важно за најмладите генерации кога станува збор за правилно читање, учење странски јазици, но и за сите оние кои им се обраќаат на глувонемите деца за кои читањето од усни е основа за следните часови.

И тоа во моментов е невозможно за нив, имајќи предвид дека предавачите по закон мора да бидат „маскирани“ поради вирусот корона.

Францускиот државен секретар за инвалиди Софи Клизел најави дека до крајот на овој месец ќе бидат произведени над 100.000 транспарентни маски и ќе им бидат поделени на наставниците.

Во моментов има пет модели, од кои два се прилагодени за лица со посебни потреби.

Извор: Novosti.rs