Мишел Барние сигнализираше дека е подготвен да го отфрли најконтроверзното барање на ЕУ, нејзините правила со кои се ограничуваат владините субвенции за деловните субјекти да бидат вметнати во британскиот закон.

Во потег веднаш поздравен во Даунинг стрит, главниот преговарач на блокот одби јавно да го поддржи отворањето на побарувачката на ЕУ Велика Британија да ги вклучи правилата за државна помош од Брисел во својата домашна легислатива.

Говорејќи пред новинарите преку повик за видео конференција, Барние рече дека нема да „шпекулира каде ќе завршиме“ за ова прашање. Правилата за државна помош не се дел од дискусиите во најновите разговори меѓу двата преговарачки тима, рече тој.


На прашањето дали тој стои зад ставот на ЕУ, Барние се согласи дека треба да се смисли „кутија за алатки“ за да се обезбеди фер конкуренција кога станува збор за државната помош.

Досега се бараше правилата на ЕУ за државна помош да бидат вклучени во британскиот закон, бидејќи тие се развиваат со Европскиот суд на правдата, кој делува како краен арбитер.

Целата вест на theguardian.com може да ја прочитате тука