дома информација вест Ни трага, ни глас од 12 активисти кои пливајќи сакаа да пребегнат...

Ни трага, ни глас од 12 активисти кои пливајќи сакаа да пребегнат од Хонг Конг во Тајван откако беа пресретнати од кинеската армија

717
0

Во август, 12 активисти од Хонг Конг, на возраст од 16-33 години, биле пресретнати од кинеските власти на море додека се обидувале да побегнат во Тајван.

Тоа беше редок и смел обид за бегство од град кој беше во политички превирања и во кој се случи масовен егзодус на политички неистомисленици.

Тие во моментов се држат без обвинение и судска одлука во притвори во Кина.

Сега, нивните семејства бараат одговори и бараат да бидат ослободени, додека голем број од активисти, демонстранти и политички неистомисленици масовно се отселија во Велика Британија успевајќи да побегнат од најавените апсења.

Извор: BBC