Сиднеј: На повеќе од една четвртина од пациентите со астма им биле препишани потенцијално опасни количини на стероидни таблети, а истражувачите предупредуваат дека ова ги става на поголем ризик од сериозни несакани ефекти. Околу 2,5 милиони Австралијци имаат астма, а состојбата влијае на повеќе жени отколку мажи. За студијата, објавена во Медицинскиот журнал во Австралија, истражувачкиот тим ги анализирал податоците од Шемата за фармацевтски придобивки (ПБС) за да открие колку често Австралијците со астма земале повторени курсеви на стероидни таблети.

Тие разгледале повеќе од 120.000 случаи кога на пациентите со астма им бил даден еден или повеќе рецепти за таблети стероиди од нивниот лекар помеѓу 2014 и 2018 година.

Истражувачите откриле дека повеќе од 25 проценти од овие пациенти имаат поголема веројатност да имаат хронична состојба. „Кратките курсеви на стероидни таблети можат да бидат ефикасни за лекување на напади на астма на краток рок, но станува јасно дека повторната употреба може да предизвика значителни долгорочни несакани ефекти како дијабетес, остеопороза и катаракта“, изјави авторот на студијата Џон Упам од Универзитетот во Квинсленд во Австралија.

Професорот Уфам рече дека најдобриот начин да се спречат нападите на астма е редовно да се користат превентивни инхалатори.

„За жал, нашата студија откри дека половина од пациентите со астма, на кои им се повторува скрипти за стероидни таблети, не користат инхалатори толку често колку што треба“, рече тој.

Истражувачите забележаа дека се потребни подобри приоди за едукација и поддршка на пациентите со астма. „И охрабрувајте ги редовно да користат инхалатори за спречување“, напишале авторите на студијата. „Ова е најдобриот начин да се избегне или минимизира потребата од стероидни таблети и несаканите ефекти што можат да ги создадат“, заклучија тие.

Извор : Hans India ;