Ако неодамна сте дипломирале – или можеби размислувавте за менување на кариерите – но не сте баш сигурни во тоа што сакате да го направите, можеби ќе сакате да размислите за влегување во канцеларија.Како што ќе објасниме во текот на овој напис, пристапувањето кон работа во администрација може да биде неверојатно корисно за вашиот професионален живот на бројни начини.

  • широк опсег на одговорности.

Прво, на прво место, позицијата во канцелариската администрација бара да „носите многу капи“, како што вели поговорката.

Во зависност од вашата лична перспектива, ова можеби не изгледа како позитивен аспект на работата. Меѓутоа, ако сте типот на личност која ужива разновидност во нивниот секојдневен професионален и личен живот, работата во администрација веројатно ќе биде во ваш прилог.

Обично, административните работници се одговорни за должности, како што се:

Организирање и координација на состаноци и друга таква комуникација. 
Планирање на активностите во рамките на вашата и другите оддели во рамките на организацијата. 
Управување со ресурси, од персоналот и парите до инвентарот и опремата. 

Со толку многу да се направи со цел да ја одржите вашата компанија да напредува, никогаш нема да го доживеете истиот ден двапати додека работите во администрација.

  • Автономна околина

Како административен службеник, кој, повторно, ќе биде одговорен за извршување на различни задачи, ќе се очекува да може да работи автономно.

Тоа е, ќе бидете во можност да создадете свои системи за управување и исполнување на задачите – сè додека крајниот производ на вашите напори ги исполнува стандардите.

Во суштина, природата на работењето во администрација е дека вашите супервизори својствено сакаат вие да работите автономно, бидејќи тие немаат време да изготват точен процес за завршување на секоја од вашите потребни задачи. Значи, додека секако ќе се бара да ги постигнете овие задачи во целост, начинот на кој одите на тој начин обично зависи од вас.

  • Градење врски

Работата во администрацијата бара да комуницирате, соработувате и базирате на допир со широк спектар на други членови на тимот во рамките на вашата организација.

Покрај тоа, бидејќи една од главните цели на администрацијата е да ги одржува сите усогласени и на истата страница, вие ќе бидете одговорни за создавање и одржување линии на комуникација помеѓу одделенијата, исто така.

За возврат, вие не само што ќе ги зајакнете своите професионални комуникациски вештини, туку исто така инхерентно ќе создадете голем број на силни професионални (и лични) врски на патот.

  • Можностите се големи

Имајќи го во предвид сè она што го кажавме досега, работењето во администрација може да биде огромно за вашата биографија и кариера.

Покрај бројните вештини што ќе ги активирате додека работите во административна улога, како и бројните врски што ги негувате (растејќи ја вашата мрежа во процесот), ќе биде фактот дека сте работеле во ваков вид позиција, позитивен, дека може да ви се верува, може добро да се изврши во околини под висок притисок.

Доколку сакате да се придржувате кон компанијата со која ја започнавте својата кариера, работењето во административен капацитет обично ви дава голем број на можности за да се искачите на скалилата на компанијата. Сè додека сте ги докажале своите способности на повисоки донесувачи на одлуки во вашата организација, вашите напори за моменталната позиција скоро сигурно ќе доведат до уште поголеми и подобри работи за вашата кариера.

Извор :The Panter Group;