Пожарот, наречен „ Apple Fire“, што во петокот избувна во Калифорнија ,досега се рашири во округот Риверсајд и Сан Бернардино, а опустоши најмалку 20.516 акри.

Досега пожарникарите успешно ставија под контрола само 5% од пожарот, додека голем дел од областа се уште е под пламен.

Ова година пожарот во Калифорнија се проценува како еден од најобемните пожари во светот.

Минатата година голема област од Австралија беше опфатена при што изгоре голем дел од шума, со што беа опфатени голем број на животни, но и населени места со луѓе беа ставени под ризик.

Извор: Канал5