Брентон Тернет е изведен пред лицето на правдата во суд во Нов Зеланд.

На 13 Јули 2019 година терористот упадна во две џамии во Нов Зеланд во време на клањање на намаз и од живот лиши стотина луѓе.

Покрај суровиот чин на убиство, светот го шокираше и фактот што терористот целиот свој масакар го снимил на фејсбук.

Светската јавност навива за доживотен затвор за монструозниот чин и негово третирање како терористички акт по религиска основа.