На социјалните мрежи се споделува фотографија на која се илустрира феноменот на излевање на Преспанскоро езеро.

Поводот за фотографијата е ниското ниво на вода во езерото, што се претпоставува дека е загуба поради системите за наводнување.

Човечки фактор е причина за намалување на нивото на водата во Преспанското езеро, кое е едно од најголемите природни богатства во Македонија.

Годинава поради проектот „Домашен туризам“ Преспанското езеро беше повеќе посетено за разлика од други години, но скоро сите посетители наидоа на вчудоневидување поради големото повлекување на езерските води.

Image may contain: text