дома информација Кој ќе ја однесе изборната победа во САД?

Кој ќе ја однесе изборната победа во САД?

738
0

Годинашните претседателски избори во САД би можеле да резултираат во само неколку клучни држави.

Може ли Bо Бајден да се бори доволно далеку за да го заземе претседателското место? Или, пак, Доналд Трамп ќе добие втор мандат?

Сè е во трката кон 270 изборни гласови – и овој пат вие одлучете.

Како ги одбравме овие држави?


Во изборниот систем во САД, важат резултатите на државно ниво. Секоја држава има голем број изборни гласови, засновани на население, и многумина сигурно гласаат на ист начин секој пат.

Два независни американски извори, Real Clear Politics и The Cook Politic Report, објавуваат списоци на држави групирани според тоа како се очекува да гласаат ноќта на изборите. Неколку држави се класифицирани како „неопределени“, што значи дека тие можат да бидат освоени од која било од страните.

Ги избравме нашите седум клучни држави од оние неопределени кои имаат доволно изборни гласови да го поколебаат конечниот исход и каде очекуваме битката да се води најтесно. Претседателот Трамп ги освои сите нив во 2016 година поради што и победи на претседателските избори тогаш.

Зошто кандидатите започнуваат со некои гласови?


Бидејќи повеќето држави веќе имаат право да гласаат на еден или друг начин, ние ги доделивме нивните соодветни изборни гласови на кандидатот за кој се смета дека секоја од нив главно гласа. Ова значи дека играта започнува со 188 гласови за Трамп и 233 за Бајден.

Може ли да има вратоврска?


Технички, да. Вкупно има 538 гласачи на изборниот колеџ и можно е двајца кандидати да освојат држави на таков начин што секој ќе излезе со 269 гласа. Незгодно.

За да се прекине врската, Претставничкиот дом на САД ќе гласа за следниот претседател, а американскиот Сенат ќе гласа за следниот потпретседател.

Сепак, ова е толку ретко што се случило само три пати во историјата на САД…, а не се случило од 1836 година.

Извор: Theguardian.com