Црните остатоци од изгорени гуми сè уште обоија десетици главни улици на Боливија во понеделникот, по скоро две недели маршеви и блокади на патот од страна на демонстрантите, бесни од одлуката на владата да ги одложи изборите за реизбор на претседателските избори уште еднаш, во услови на влошување на епидемијата од коронавирусот.

Илјадници демонстранти во сојуз со поранешниот левичарски претседател Ево Моралес формираа скоро 150 блокади на патиштата на национално ниво, барајќи изборите да се одржат на 6 септември бидејќи се сучува парализирање на нацијата на Андите, предизвикувајќи недостиг на храна и одложување на транспортот на критични медицински материјали.

Во понеделникот пазарите полека се рестартираа откако изборниот трибунал на Боливија минатата недела донесе закон со кој се предвидува претседателски избори да се одржи на 18 октомври.

„После две недели насилни протести и блокади на патиштата, земјата сега го повраќа чувството за нормалност, по одредбите дека изборите може да се одржат на 18 октомври“, рече Раул Пенаранда, новинар и политички аналитичар со седиште во Ла Паз.

„Постои чувство дека изборите може да бидат можно решение за проблемите со нестабилноста во земјата“, рече Пенаранда за Алџезеира

Обединетите нации, Европската унија и Католичката црква посредуваа во разговорите меѓу владата и водачите на социјалните движења.

Забележително е дека постојат голем број на импликации во политичките процеси откако настапи епидемијата со корона вирусот на сцена. Протестите по изборите на претседатели и влади стануваат се помасовни, како во Европа така и низ другите држави во светот.

Извор: Al jazeera