Поради пандемијата на коронавирусот, половина милениум стариот градски центар на Амстердам стана град на духови. Кафулињата и борделите се затворени поради опасност од ширење на инфекцијата, а градските власти планираат по пандемијата да го „исчистат“ градот од секс и дрога.

На тесните централни улици на Амстердам, како што е познатата Стовсех во областа на црвените фенери, во прозорците на продавниците немаше скоро голи сексуални работнички, ниту туристи кои крстареа по нив.

Амстердам размислува да ја забрани марихуаната за туристите

Кафулињата на централните плоштади Рембрандлин и Ледсеолаин, инаку полни со туристи кои доаѓаат во Амстердам заради можноста слободно да консумираат марихуана, беа целосно празни.

Без повеќе од милион туристи кои месечно да го посетуваат градот – далеку повеќе отколку што живеат Амстердам – ​​на површината исплива проблемот со кој холандската престолнина се бори веќе долго време, а тоа е дека премногу малку луѓе живеат во центарот на градот.

Сега надлежните би сакале да ја променат оваа состојба.

Амстердам воведува нови такси за туристите

„Пандемијата сурово го разоткрива фактот дека многу малку луѓе живеат во центарот, а оние кои живеат немаат задоволителни услови“, рече Маша десет Бругенсат, претседател на Централниот окружен совет на Амстердам.

Туристите носат профит, но и проблеми

Многу градови и земји ширум светот по пандемијата започнаа да размислуваат што треба да се промени. Амстердам од 19 милиони туристи годишно заработува повеќе од шест милијарди евра, а сега треба да се најде рамнотежа помеѓу бројот на туристи и локалното население во центарот на градот.

На крајот на мај, градоначалникот на Амстердам, Фемка Халсема, презентираше план како тоа да се спроведе. Меѓу мерките што таа ги наведе во писмото до локалниот совет беше и предлогот за ограничување на издавањето дозволи за да се обезбеди не само што продавниците за бисквити, сувенири, канабис и нутела се наоѓаат во старото централно јадро, туку и да се отвори простор за компании каде жителите можат да работат, станови каде што можат да живеат и продавници каде што можат да се снабдуваат.

Ова не е прв обид да се стори нешто, но пандемијата ја подвлече „итноста да се размислува за иднината на центарот на градот“, се вели во писмото на градоначалничката, истакнувајќи дека мора да се промени толку големата зависност од туристите.

Извор: kumanovskimuabeti.mk