Индија постави рекорд за најголемо еднодневно зголемување на случаи на коронавируси во светот.
Нацијата, трета најзаразена во светот, во неделата пријави 78.761 нови случаи за 24 часа, поминувајќи го бројот објавен во САД на 17 јули.


Порастот се случува кога владата продолжува да ги укинува ограничувањата во обидот да ја зајакне економијата што изгуби милиони работни места кога вирусот се појави во март.
Бранот на Ковид-19 во многу рурални области продолжува да претставува голема загриженост.


Во неделата, глобалните инфекции ја поминаа границата од 25 милиони, со 843 000 смртни случаи. Според истражувањето на Универзитетот Johnон Хопкинс, САД остануваат најпогодена нација, затворајќи шест милиони инфекции.

Извор : BBC;