Како дел од ексклузивната тркалезна маса на коронавирусот претставници од АЦИ Азија-Пацифик, Здружението на оператори на аеродромите, австралиското здружение на аеродроми и приливот на базените разговараат за влијанијата на COVID-19 врз авијацијата и за тоа што се прави од секторот со цел понатаму да се спречи ширењето на вирусот.

Приходите од аеродромот во Азија и Пацифик и од Блискиот исток се под огромен притисок три месеци до 2020 година, во однос на влијанието на избувнувањето на СОВИД-19. Кина и другите азиски земји направија значителни напори да го задржат пренесувањето на вирусот, меѓутоа, како што знаеме, тој се шири и во другите региони во светот. Можеме да очекуваме ист притисок таму и, до сега, глобално влијание.

Генерирањето приходи од аеродромот е директно поврзано со нивоата на сообраќај. Забраните за летање и откажувањата водат кон помалку летови, па оттука доаѓаат помалку приходите од воздухопловството. За разлика од другите играчи во воздухопловната индустрија, кога паѓа побарувачката за сообраќај, аеродромите имаат ограничени начини за намалување на трошоците. Цената на оперативната аеродромска инфраструктура останува иста и аеродромите не можат да ги затворат или преместат терминалите и пистите.

Аеродромите, во соработка со соодветните министерства за здравство, спроведуваат превентивни мерки низ сите терминали за справување со појава – како што се проверки на температурата, здравствени прегледи, инсталирање на дополнителни станици за санирање на рацете, засилување на закажаното чистење и засилени напори за санитација.

Аеродромите прават сé што можат за да ги задржат своите аеродроми отворени и да бидат сигурни дека се подготвени да поддржат силно закрепнување кога времето е вистинско. Навистина е важно да бидете сигурни дека луѓето што продолжуваат да летаат денес се чувствуваат безбедни и безбедни кога се на аеродромот.

Извор : International Airport ;