Индија во саботата објави рекорден дневен скок на коронавирусни инфекции, со што вкупниот број е близу 3 милиони.

Се вршеше притисок врз властите да спречат огромни собири, откако започна голем верски фестивал, но властите не најдоа модус да ги спречат масовните собири.

69.878 нови инфекции – четврти директен ден над 60,000 – ги однесоа вкупните случаи на Индија на 2,98 милиони, зад само САД и Бразил.

Смртните случаи на КОВИД-19 се зголемиле за 945 на 55.794, покажаа податоците од федералното министерство за здравство.

Извор: Aljazeera.com