Демократите во Соединетите Држави постојано повторуваат дека американските граѓани се параноични во врска со потенцијалната кражба на избори, односно заради заложбата да се воведат закони за идентификација на гласачите во секоја земја. Меѓутоа, кога ќе се покаже дека луѓето кои се мртви со децении одеднаш се појавуваат на избирачките списоци и ставаат ливчиња за демократите, се чини дека загриженоста е вистинскиот одговор.

Фактот дека повеќе од 1.000 луѓе во Грузија сега се соочуваат со затворска казна од 10 години и парична казна од 100.000 американски долари за двојно гласање, навистина не помага да се намали „паранојата“.

Дури 1.000 грузиски граѓани гласаа двапати на изборите на 9 јуни, рече во вторникот државниот секретар Бред Рафенспергер, што е сериозно кривично дело, за кое вети дека сторителите ќе бидат казнети.

Двоен гласач точно знае што прави, омекнувајќи ги гласовите на секој законски гласач“, рече Рафенспергер на прес-конференција во Капитол, објави „Атланта журнал устав“. ‘Оние што ќе изберат да го заобиколат системот го кршат законот. И како државен секретар нема да го толерирам тоа “. Двојното гласање се казнува со затвор од една до 10 години и парична казна до 100.000 УСД.

Рафенспергер рече дека гласачите испраќале гласачки ливчиња во отсуство, но тие потоа гласале лично. Последователната анализа откри двојни гласови. Околу 150.000 луѓе „кои бараа гласачки ливчиња во отсуство, се појавија на избирачките места на денот на изборите, често затоа што никогаш не ги добивале своите гласачки ливчиња по пошта или не одлучиле да гласаат лично наместо нив“, објави АЈЦ. „Од нив, 1.000 од тие гласачи во отсуство ги вратија своите гласачки ливчиња во обласните изборни канцеларии, а изборниот штаб им дозволи и да гласаат лично“, пишува „Дејли вејр“.

Рафенспергер подоцна изјави дека ниту едно од овие двојни гласови не го смени резултатот на трката.

Затоа конзервативците се апсолутно против иницијативите за гласање по пошта и сакаат да продолжат да гласаат лично. Тие тврдат дека би било исклучително лесно да се постават резултатите со овие гласачки ливчиња. Со оглед на омразата на американската левица кон Доналд Трамп, изборната измама е реална опасност и последниот случај во Џорџија го докажува тоа.

Извор : Serbian Times ;