Американската престолнина објави дека Илинден ќе се празнува и во САД.

Втори август ќе биде славен во знак на пријателство помеѓу САД и Македонија и ќе се одржуваат значајни манифестации од страна на македонската дијаспора во САД.

Иницијативата е поднесена од страна на Обединета македонска дијаспора до градоначалничката на Ваштингтон Мјуриел Баузер која ја усвоила иницијативата.

Претседателот на Обедените македонска дијаспора го виде овој настан како настан од големо значење на Македонците од дијаспората посебно тие што живеат во САД.

Извор: МИА