По повторените приказни дека Ким Јонг Ун е во кома, се зголемуваат шпекулациите дека неговата сестра Ким Joо Јонг, која претставува нуклеарна закана за Америка, би можела да го заземе неговото место.

Иако според мислењето на многу овие приказни се претерани, експертите веруваат дека таа е подготвена да преземе целосна моќ. Точниот датум на раѓање на Ким Joонг не е познат, но се верува дека тој е стар околу триесет години. Детали за нејзиното растење не се достапни, а таа студирала во Берн, како и нејзиниот постар брат. Тетка и чичко ми играа голема улога во нивното воспитување.

Таа беше претставена пред јавноста како еден од главните пропагандисти на Северна Кореја, но исто така и стави човечко лице на режимот што администрацијата на Трамп претходно се обиде да го предизвика. Таа ги постави дипломатските основи за првата средба на водачот на Северна Кореја, нејзиниот брат, со претседателот на Соединетите држави. Медиумите ја нарекуваат и севернокорејска Иванка Трамп.

Властите на Јужна Кореја ја опишаа како „многу мирна“ и жена која „зборува малку, но точно и директно“, како и многу потсетува на нејзиниот татко и брат. Откако пропагандни балони, летоци и раководството на Пјонгјанг се појавија еден ден на границата со Северна Кореја, тие ја направија многу лута.

Таа го толкуваше овој чин како кршење на договорот меѓу Северна и Јужна Кореја, што беше постигнато по нејзиното историско патување, поради што таа нареди да се разнесе зградата што се користеше за разговори меѓу двете Кореи. Зградата е целосно уништена, иако немаше жртви, а со нарачката Ким сакаше да ја присили Мун, како што рече, „да плати скапо за нејзините злосторства“. Затоа е прогласена за сурова и сурова жена.

Извор: Novosti