Дауни објасни дека локалните жители многу ја поддржувале неговата работа како уметник и ја инсталирал бронзената статуа како „донација“ за нив.


Делото е инспирирано од пропагандни споменици, како што беа инсталирани од рускиот болшевички лидер Владимир Ленин по Револуцијата во 1917 година, рече Дауни, наведувајќи дека дрвената скулптура е „споменик што го критикува монументализмот“.


Дауни ја нарачал дрвената скулптура од локалниот идеен уметник Алес Зупевц, попознат како Макси, кој е роден во истата болница и истата година со Меланија.


Додека Зупевц не беше вклучен во изработката на бронзата, Дауни го покани да го открие на церемонија во вторникот.

Локалната полиција не откри кој ја запалил оригиналната скулптура, што доведе до шпекулации дека Дауни или неговите соработници биле одговорни.


„Јас не го сторив тоа“, изјави тој за Си-Ен-Ен.


Дауни истакна дека бил внимателен да спречи циркулација на слики од изгорената скулптура за да се спречи уметничкото дело да стане дел од политичкиот дискурс околу спомениците во САД.


„Да бев тоа, ќе дозволев луѓето да го фотографираат“, рече тој. „Брзо го отстранив за да не влезе во мрачен наратив.


Изгорената статуа во моментов е изложена како дел од изложбата во словенечкиот град Кропер, насловена како „F ** k Off Illusion“, која ќе трае до крајот на месецот.

Дауни, исто така, инсталираше спомен-плоча на местото во Севница, со текст на словенечки и англиски јазик и QR-код што се поврзува со документарецот што го снимаше со Зупевц, како дел од уметничкото дело.


Статуа на дрвото на Меланија Трамп добива различни критики во нејзиниот роден град во Словенија.


Дауни претходно за Си-Ен-Ен изјави дека бил инспириран да го создаде делото поради, како што рече, „антиимиграцискиот наратив“ што излегува од САД и особено од Доналд Трамп.

Тој рече дека е „противречност“ што американскиот претседател, кој стопирањето на имиграцијата го направи камен темелник на неговото претседателствување, е оженет со имигрант чиј прв јазик не е англиски.


Севница е сончев град со 5000 жители, кој профитираше од својата најпозната ќерка, ставајќи се цврсто на туристичката патека и продавајќи низа производи со тематика на Меланија, вклучувајќи мед, чоколадо и торта.

Извор: BBC