Продуктивноста како двигател посочува јасни цели и стремеж кон изнаоѓање на по суптилни решенија кои доведуваат до мета – препознатливост. Секогаш кога ќе прочитаме за тајните на успехот, ќе наидеме на познатиот цитат од Томас Едисон, дека генијалноста е 1% инспирација и 29% потење. Додека ја измислил сијалицата, има информации дека направил 3000 обиди пред конечно да најде соодветно влакно што ќе свети без веднаш да изгори.


Целта на оваа приказна е да ни покаже дека креативноста и степенот на поседување кои се развиваат тековно, се многу помалку важни од решената определба, страста и упорноста се неопходни за постигнување на вашите долгорочни цели.


Тој не само што се оддалечил од еден неуспешен обид, постојано вршел редефинирање и адаптирање на своите идеи. “Би конструирал теорија и би работел на нејзините редови, се додека не откријам дека е неподнослива”, рекол Томас Едисон за магазинот Харпер во 1890 година. На секој чекор од патувањето тој носел интелигентни одлуки проследени од неуспесите, засновани на база на малите успеси.


Патот за сите е ист, испреплетен, некои грчевито го следат, додека луѓето со стратешки начин на размислување, постојано бараат поефикасна рута за напред. Сите можеме да имаме корист од сличен начин на размислување во остварувањето на нашите цели, Патриша Чен од Националниот универзитет во Сингапур, новото истражување на Чен покажува дека може само да ја наведе разликата помеѓу успехот и неуспехот.


Нејзиното истражување се заснова на метакогнификација, а тоа е нашата свесност и разбирање на сопствените процеси на размислување, или нагласено “Размислување за размислување“.

Корисни метакогнитивни стратегии вклучуваат следење на напредокот во постигнувањето на целта, препознавање на вашите недостатоци и областите на кои им треба подобрување и потоа поставување на чекори за надминување на овие предизвици. Употребата на метакогнитивни стратегии не е само одраз на нечија сурова интелегенција, овие стратегии објаснуваат достигнување дури и после контролата врз ефектот на интелегенцијата, објаснува Луис Бергер во швајцарскиот федерален институт за стручно образование и обука во Лозана.


Извор: BBC