Вчера бев во Плевља , синоќа повторно се случија непријатни настани, но што ќе правите, ние никогаш не ги напуштивме 90-тите години, ја сменивме владата за прв пат во нашата историја пред три дена, ако некој помисли дека тоа ќе се случи со рози, аплаузи и помпа, не беше логично размислување. Жал ми е што сè се случува, но ја гледам и раката на властите тука “, рече Дритан Абазовиќ за инцидентите во Плевља.

„Луѓето што ги добивме на изборите, кои ги величи целиот регион, се луѓето што учествуваа во војната во БиХ. Ние се бориме против таа политика, против политиката што војуваше, произведе сè што досега не можевме да го надминеме. Многу негативни емоции се насобраа кај луѓето во триесеттите години и многумина кои се чувствуваа како малцинство и кои се чувствуваат како мнозинство во моментот, може да имаат одредена фрустрација што сакаат да ја демонстрираат, што јас апсолутно не го поздравувам и критикувам.

Но, сакам да кажам дека ваквите политички моменти, кои се значајни и кои се историски, мора да имаат некаков сопствен израз “.

На прашањето дали неговите потенцијални коалициски партнери се дистанцирале од политиката во 90-тите години на минатиот век, како што тоа го правеше Ѓукановиќ , Абазовиќ рече: „Не знам дали се дистанцираа, жал ми е ако не, и нашата коалиција постави едноставна и јасна услови за формирање на власти “.

„Не сум сигурен дека Ѓукановиќ е подготвен да се повлече на мирен и достоинствен начин, иако сега бара начини за подигање на тензиите во врска со националните заедници.

„Мислам дека ДПС изумира и дека ова се последните грчеви што се обидоа малку да ја променат волјата преку притисок врз мене лично или можеби некои инциденти, но мислам дека сето тоа е осудено на пропаст. Мило Ѓукановиќ е политичко минато и тоа е крај на тоа. Би било правилно тој да си даде оставка и да имаме нови претседателски избори. „Европскиот Лукашенко потфрли“, рече Абазовиќ.

Извор ; Aljazeera Balkans ;