РОДИТЕЛИ кои покренаа петиција за укинување на одлуката за носење маски во училниците во Црна Гора, рекоа дека во знак на протест размислуваат за бојкот на наставата на првиот ден од учебната година.
Тие наведуваат дека ова се случило затоа што децата се веќе под стрес, како поради новиот начин на следење на материјалот, така и поради епидемиолошката состојба.

Претставникот на родителите Дејана Станиќ рече дека залудно се обратиле до Министерството за образование, бидејќи сите молчат.

  • Родителите се многу лути. Децата не сакаат маски, плачат, велат дека им пречи да ја носат на час. За постарите часови кои ќе имаат часови на Интернет, одделенските наставници немаат разбирање ако детето нема интернет. Мора да има поента – рече Станиќ.
  • Родителите предлагаат бојкотирање на наставата првиот ден поради маските и одвојување на децата во групи – наведува Станиќ и додава дека некои родители не се во можност да им дадат три маски дневно на своите деца.

Таа исто така рече дека родителите не можат да им обезбедуваат на своите деца телефони или таблети и дека сите веќе се под стрес, пренесува РТЦГ.
Тој смета дека од речиси 7 милиони евра донации што ги добило Националното координативно тело, може да се одвои дел за да им се обезбеди на децата таблети и интернет.

Со одлука на Министерството за образование, учениците од 1, 2, 3, 4, 5 и 6 одделение од основно училиште, како и 1 одделение од средно училиште, ќе следат настава во училиштето, а останатите преку Интернет, со консултации во училиштето на секои петнаесет дена.

Извор :Novosti rs ;