дома информација вест Ден на востанието на Македонија

Ден на востанието на Македонија

88
0

Ден на востанието на Македонија се одбележува секој 11ти Октомври.

Овој ден е државен празник во Македонија и е неработен за сите граѓани. Годинава 11ти Октомври е недела со што неработен ден ќе биде понеделник, односно 12ти Октомври.

11ти Октомври е почеток на борбата против фашизмот со кој македонското население дало голем придонес во II Светска војна за пораз на фашистичкиот окупатор.

Поради вооружените отпори во Прилеп и Куманово, се тврди дека токму во овие градови „пукнала првата пушка“ а на многу училишта во овие два града, овој датум им е воедно патрон празник.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде