дома информација вест Денеска се одбележува „Интернационален ден на наставниците“

Денеска се одбележува „Интернационален ден на наставниците“

1015
0
An Ethnic teacher is leading a class of elementary school children. There are various posters on the wall, and drawings on the chalkboard. Students are putting up their hands to answer a question.

Светскиот ден на наставниците, познат и како Меѓународен ден на наставниците, се одржува секоја година на 5 октомври.

Интернационалниот ден на наставниците почнува да се слави од 1994 година и ја одбележува комеморацијата за потпишување на Препораката на УНЕСКО / МОТ од 1966 година за статусот на наставниците, што е стандард -инструмент за поставување кој се однесува на статусот и ситуациите на наставниците ширум светот.

Оваа препорака ги истакнува стандардите кои се однесуваат на политиката за образование на персоналот, вработувањето и почетната обука, како и континуираното образование на наставниците, нивното вработување и условите за работа.

Светскиот ден на наставниците има за цел да се фокусира на „ценење, проценување и подобрување на воспитувачите во светот“ и да обезбеди можност да се разгледаат проблемите поврзани со наставниците и наставата.

Извор: Википедиа