дома информација вест Грчките медиуми со воодушевување ја пренесуваат веста за формирање на коалициона влада...

Грчките медиуми со воодушевување ја пренесуваат веста за формирање на коалициона влада на СДСМ и ДУИ во Македонија

759
0

Во текот на вчерашниот ден СДСМ и ДУИ постигнаа договор за коалиција во новата влада на Македонија.

СДСМ го доби мандатот како партија која освои најголем број на пратенички места во владата, која според Рамковниот договор треба да коалицира со партија од албански блок која има освоено најголем број на пратенички места.

СДСМ со ДУИ постигна договор во кој новата влада ќе биде предводена од премерот – Зоран Заев и сто дена пред изборите од лидерот на ДУИ – Али Ахмети.

Грчките медиуми со воодушевување ја пренесуваат веста за формирање на новата влада во Македонија од СДСМ и ДУИ.

Според еуфоријата на грчките медиуми може да се заклучи дека ова комбинација за нашиот јужен сосед е компатибилна со нивните интереси во однос на надворешната политика.

Извор: МИА