Десетици граѓани ќе ги тужат хотелиерите и сопствениците на други туристички објекти во поголемите европски градови, бидејќи сè уште не им биле вратени парите од при-пејд сместувањето, кое го резервирале пред почетокот на пандемијата, пишува Вечерње новости.

Пандемијата и затворањето на границите спречија многу граѓани да патуваат до посакуваните дестинации, а по неколку неуспешни обиди за комуникација со сопствениците на станови и соби, тие решија да побараат помош преку судот и веќе ангажираа адвокати.

Како што дознава Вечерње новости, луѓето на кои парите сè уште не им биле вратени, во последните денови контактирале со адвокати низ цела Србија.

Адвокатите посочуваат дека е можно да се соберат нивните побарувања, но тој пат, според нив, е многу тежок.

Во секој од овие случаи потребно е да се побара правна помош од адвокат од одредена земја. Граѓаните треба да добијат доказ дека платиле за сместувањето, се разбира, исто така треба да имаат акт според кој е спречен излез или влез во одредена земја. на адвокатот, клиентот не мора да оди на рочишта во странство – објасни белградскиот адвокат Немања Ињац.

Одредени земји, како што е Грција, донесоа посебни регулативи кои им овозможуваат на хотелиерите, сопствениците на приватни куќи и други видови сместување да не мора да ги враќаат добиените пари до 2022 година, доколку дотогаш не се користи услугата за сместување.

Ние упатуваме клиенти на наши странски колеги што ги познаваме, а граѓаните исто така можат да добијат информации за адвокати во странство во Адвокатските комори на српските гранични градови. применливиот закон – додаде Инјац.

Грција нема да ги отвори своите граници за Србите до 15 октомври и не е сигурно дали на граѓаните на Србија ќе им биде дозволен влез на територијата на медитеранската држава и по тој датум.

Извор: Nova Ekonomija