За време на операцијата Paperclip, записите на премиерот, германски научници беа избришани од Соединетите Држави.

Во непосредна состојба на Втората светска војна, сојузниците беа широко почитувани за нивната улога во ставањето крај на владеењето на Третиот рајх. Но, сојузничките сили, исто така, тајно донесоа контроверзни одлуки кои се чуваа класифицирани со децении. Можеби нивната најконтроверзна акција беше создавање на Операција хартија, тајни разузнавачки проект што донесе над 1.600 нацистички научници во Соединетите Држави за истражување.

На крајот на војната, сојузниците се обидоа да ги соберат германската разузнавачка и технологија што инаку може да падне во рацете на Советскиот Сојуз. Како претстојната Студената војна се закани дека ќе го уништи тврдокорниот мир, САД им дадоа имунитет на нацистите на научниците за воените злосторства за да можат да работат во нивните лаборатории наместо во руски.

Иако овие научници беа одговорни за таквите пресвртници како што слета Месечината на Аполо 11, дали Америка беше оправдана во својата одлука да помилува воени злосторници во замена за политичка предност?

И покрај бројните скапи напори, од опсадата на Ленинград до битката кај Сталинград, нацистичка Германија не успеа да ги совлада Соединетите држави бидејќи Втората светска војна заврши. Како што ресурсите на Рајх се приближуваа до осиромашување, Германија стана очајна за нов стратешки пристап против Црвената армија.

Така, во 1943 година, Нацистичка Германија ги собра своите највредни средства – научници, математичари, инженери, техничари и 4.000 ракетари – и ги стационираше сите заедно во балтичкото пристаниште Пеенемунде во северна Германија за да развијат стратегија за одбрана против Русите.

Вернер Озенберг, шеф на германската Wehrforschungsgemeinschaft (или асоцијација за одбрана за истражување), беше одговорен за утврдување научници да се регрутираат создавајќи исцрпен, темелно истражуван список. Научниците требаше да се сметаат за сочувствителни или барем во согласност со нацистичката идеологија за да бидат поканети. Секако, овој индекс стана познат како Осенберг список.

Во меѓувреме, Соединетите држави стануваат се повеќе свесни за тајната програма за биолошко оружје на нацистите и, според книгата „Операција за хартија“ на Ени Jacејкобсен, за 2014 година, откривањето на овие научни напори ги шокираше САД во акција.

Тие немаа идеја дека Хитлер го создал целиот арсенал на нервни агенси “, објасни Jacејкобсен.

„Тие немаа идеја дека Хитлер работи на бубонско оружје од чума. Ова е навистина местото каде што започна Хартлент, што ненадејно го реализираше Пентагон, ‘Чекајте малку минути, ни требаат овие оружја сами“.

Во 1945 година, кога сојузниците започнаа да ја враќаат територијата низ цела Европа, тие исто така започнаа да ги конфискуваат германските разузнавачи и технологии за себе.

Воспоставување на оперативен лист

Отпрвин, Соединетите држави се загрижени само за апсење и испрашување на научниците утврдени на списокот во Озенберг во мисија наречена Операција. Но, бидејќи Соединетите држави го открија обемот на нацистичката технологија, овој план брзо се промени.
Наместо тоа, државите би ги собрале и регрутирале овие мажи, како и нивните семејства, за да продолжат со истражувањето за американската влада.
И така, на 22 мај 1945 година, сојузничките трупи извршија инвазија врз Пеененде и ги заробија мажите кои напорно работат таму во ракетата В-2, која беше прва водена балистичка ракета водена од светот.

Новата агенција за заедничко разузнавање за цели (JIOA) и Канцеларијата за стратешки служби (OSS), која на крајот беше ребрендирана како ЦИА, беше одговорна за ставање на програмата сега официјално наречена Оперативен документ. Сепак, иако Претседателот Труман го санкционираше проектот, тој исто така нареди дека програмата не може да регрутира документирани нацисти. Но, кога JIOA сфати дека многу од мажите што ги сакаа од списокот во Озенберг се нацистички симпатизери, најдоа начин да го заобиколат законот.

Затоа, JIOA избра да не ветува ниту еден истражувач пред да бидат донесени во САД и само штом пристигнаа. Тие, исто така, избелени или избришани инкриминирачки докази од нивните записи.

Нацистичките научници кои стојат зад проектот

Меѓу научниците кои беа регрутирани во рамките на Операцијата хартиен клуб беше и ПРЕМИЕРОТ, германски ракетен научник, Вернхер фон Браун, кој исто така ги принуди затворениците на концентрациониот логор Бухенвалд да работат на неговата ракетна програма. Многумина од нив починаа од прекумерна работа или глад, но сепак Браун ќе стане директор на Центарот за вселенски летови на Маршал на НАСА.

Кога немаа добри техничари, Вернхер фон Браун патуваше во близина на концентрациониот логор Бухенвалд, каде што одбра робови за да работи за него “.

„Владата на САД, особено НАСА, беше толку соучесна во прикривањето на минатото“.

Според гледиштето на Jacејкобсен, Вернхер фон Браун беше скоро награден со Претседателскиот медал за слобода за време на администрацијата на Форд. Само приговорите на постар советник направи Форд да го преиспита.

По пристигнувањето во САД во 1945 година, фон Браун работел на ракета во американската армија во Форт Блис, Тексас. Таму, тој го надгледуваше лансирањето на неколку тест-летови со V-2.

Фон Браун беше префрлен во НАСА во 1960 година, каде му помогна на агенцијата да ги започне првите сателити во орбитата на 20 јули 1969 година, како дел од обидите на Америка да победи во вселенската трка. До овој момент, тој беше прифатен од американските службеници како непроценлив ум и тој ги живееше останатите денови во мир се додека не умре од рак на панкреасот во 1977 година.

Иако тој сигурно беше најпознат од германските научници, скоро секое клучно одделение во Центарот за вселенски летови Маршал беше исполнето со поранешни нацисти. Курт Дебус – поранешен член на СС за нацистичка Германија – го постави местото на лансирање сега познато како вселенски центар Кенеди.

Други, како Ото Амброс – омилениот хемичар на Адолф Хитлер – беа судени во Нирнберг за масовно убиство и ропство, но им беше дадено чистота со цел да помогнат во американскиот напор за истражување во вселената. На човекот подоцна му беше договорен договор со Министерството за енергетика на САД.

Во будењето на проектот.

Голем дел од историјата на оперативниот документ останува непознат, но најновата и информативна работа на оваа тема е книгата на Ени obејкобсен за 2014 година.

Во текот на последниот дел од минатиот век, новинарите се обидоа да откријат повеќе за Операцискиот документ, но нивните барања за документација честопати беа исполнети со тужби. Кога конечно беа испочитувани неколку барања, недостасуваа безброј документи.

Голем дел од германските истражувачи чиишто злосторства поврзани со холокаустот едноставно беа избришани од страна на JIOA , подоцна отидоа на работа на МК Ултра, програма за највисока тајност поддржана од ЦИА чија главна цел беше да се генерира лек за контрола на умот за употреба против Русите.

Аполозите за оперативниот весник Клуп може да тврдат дека JIOA само се обидоа да ги пренесат бенигните научници, но ова е докажано неточно. Во 2005 година, Меѓуагенциската работна група основана од Бил Клинтон во својот последен извештај до Конгрес утврди дека „идејата дека [американската војска и ЦИА] вработувале само неколку„ лоши јаболка “нема да издржат на новата документација“.

Заканата од Студената војна може да убеди одредени американски сили дека давањето на чистота на нацистичките научници е прифатливо, но дали всушност „Операција хартија“ беше еден од најголемите грешки во американската историја – или тешка одлука што требаше да се донесе во име на напредокот?

Откако дознавте за Операцијата хартиен клип, прочитајте за Операцијата Мекингберд, планот на ЦИА да се инфилтрира во медиумите.

Извор :Ati;