Коронавирусот како катализатор за трансформација на потрошувачката политика и спроведување.

Прегледот на неправедни комерцијални практики (вклучително и проценка на цените) кои се појавија во контекст на пандемијата, не наведуваат да размислиме за тоа колку е ефикасно спроведувањето на законот за потрошувачите во овој момент. Овој напис повикува пандемијата да дејствува како катализатор за да го разгледа начинот на кој законодавството на потрошувачите досега се приближуваше до пазарите и нивното регулирање. Се смета дека сега, повеќе од кога било, законодавството на потрошувачите треба да ги заштити ранливите и јавните механизми за спроведување мора да бидат во можност да спречат колку што е можно поголема штета отколку да ја санираат. Праведноста треба да биде по дизајн, а не со нешто што им се нуди на потрошувачите едноставно како лек. Написот истражува некои одржливи решенија за да се изврши оваа трансформација на потрошувачката политика и спроведување надвор од пандемијата.

Пандемијата на коронавирус има многу сериозни последици. И покрај катастрофалната загуба на животот низ целиот свет, сите аспекти на општеството претрпеа драматични промени. Многу потрошувачи може да се најдат во несигурни финансиски ситуации, не можат да ги платат сметките и ризикуваат да градат заостанати долгови, по загуба на приходот или зголемување на цената на животот. Празниците и несуштинското патување се ограничени во блиска иднина и во секој случај ќе бидат драстично променети дури и кога се затвораат или опуштени заклучувањата.

Поголемиот дел од секојдневниот живот се префрли на Интернет, барем за оние кои имаат доволно среќа да не бидат дигитално исклучени. Локдаун исто така го забрза растот на електронската трговија со тоа што купувањето преку Интернет го усвоија категории на купувачи кои досега се спротивставија на миграцијата, тренд што треба да продолжи по пандемијата. Овие промени на навиките на потрошувачите сама по себе не треба да влијаат на правата на потрошувачите. Напротив, интуитивно, може да се очекува дека во време кога економиите се во тешкотија, осигурувајќи го зголемениот број потрошувачи да ги трошат парите што треба да се промовираат посилна конкуренција. Додека некои бизниси го водеа патот кон фер, многу други не успеаја и се обидоа да ги заобиколат правата на потрошувачите. На пример, компаниите што ги откажуваат свадбите сè уште имаат потреба од плаќања, а авиокомпаниите издаваат ваучери наместо наплата, практика спротивна на законот во Европската унија (ЕУ). Овие практики се раширија низ ЕУ и натаму.

Бројките со точна скала на проблемот се сè уште ретки, но бројките од Органот за конкуренција и пазари (ЦВА) за Велика Британија (Велика Британија) даваат чувство за проблемот. ЦМА објави дека добила 14.000 поплаки преку својата онлајн форма (CMA 2020b). Од нив, поплаките за откажување изнесуваат 4 од 5 примени приговори и биле сконцентрирани кај мал број големи фирми: една четвртина од деловните активности учествуваат со 70% од поплаките; 3-те најплатени за деловните активности претставуваат 17% од вкупните поплаки; првите 10 бизниси учествуваат со 28% од вкупниот број. Зголемувањето на цените (практиката на зголемување на цените на неправедно / експлоатативно ниво) исто така се шири, особено на мрежните платформи. Тестенини, маски, санитарници за раце и ролни од тоалет беа понудени на продажба по изнудени цени. Во Велика Британија, зголемувањето на цените, пријавено во ЦУМ, покажа дека цените на санитарните раце се зголемија на пример 367%, а оризот, кој беше пријавен за најниско покачување на цените, лебди околу 50%. Средното покачување беше 130% за податоците за поплаки кои се однесуваа на ориз, јајца, тоалетна хартија, брашно, парацетамол, рачни санитарници, од вкупно 430 поплаки (ЦМА 2020б). За жал, пандемијата „Ковид-19“ исто така ослободи низа измами што се резултат на кривичното спроведување на законот. Од трескави лекувања до голем број на активности на фишинг, измамниците профитираат од страв, а до одреден степен и алчност, во ова време на голема неизвесност. Тие се нафрлија и надвор од мрежата. Севкупно, се зголемија нивоата на поплаки за практики поврзани со коронавирус. Во Велика Британија повторно се поднесени 21,000 поплаки до ЦМА до 19 април (CMA 2020b) и над 2,7 милиони фунти се изгубени за измамници според Action Fraud. Вкупната загуба која се соочува е тешко да се измери во овој момент, бидејќи сите рани податоци не содржат скриено лице на штета на потрошувачите (што може да вклучува не пријавено кривично дело, како и губење на вишок на потрошувачи како резултат на неоткриени покачувања на цените или кога потрошувачите на пример, нема да можат да вратат стоки купени преку Интернет во рамките на нормалните временски рамки). Како и да е, јасно е дека потрошувачите, непосредно низ ЕУ и подалеку, претрпуваат штета дека примената на законот за потрошувачи треба да се намали и или барем да се поправи. Во многу случаи, сепак, не е случај.

Сепак, додека пандемијата не го менува самото постоење на потрошувачки права, таа има нарушувачки ефект во начинот на кој можат и ќе се остварат правата на потрошувачите.

Извор : Springer Link;