Тестирањето на вакцина против КОВИД19 во Оксфорд е паузирано во трета фаза.

Причината за паузирање на тестирањето се неочекувани и шокирачки нус појави кои истражувачите не ги очекувале.

Се работи за добивање на ненадејни симптоми за брзо време кои целосно го пореметуваат организмот кај волонтерите.

Вакцината предизвкува симптоми на КОВИД19 кои се трајни и кои брзо се појавуваат, а многу споро се повлекуваат и оставаат сериозни нарушувања на организмот.

Вакцината нема да го спаси светот од пандемијата со КОВИД19 по се изгледа, затоа експертите се подготвуваат за победување на вирусот само и исклучиво преку заштита и превенција.

Извор: Jutarnjilist.hr