Антитело е пронајдено на Медицинскиот факултет во Питсбург, за кое научниците тврдат дека може да биде ефикасно во борбата против коронавирусот, пренесува порталот Индепендент.Научниците, како што се наведува, успеале да го изолираат најмалиот биолошки агенс кој целосно и на специфичен начин го неутрализира SARS-CoV-2, што инаку предизвикува COVID-19.

Антителото, кое е десет пати помало од целосното антитело, беше искористено за да се создаде лек наречен „Ab8“.Истражувачите веруваат дека тоа може да спречи ширење на вирусот и да го неутрализира, бидејќи се покажа дека е многу ефикасен кај глувци и хрчаци и не предизвикува негативни ефекти кај луѓето.

„Ab8 не само што има потенцијал да се користи како терапија за КОВИД-19, туку може да се искористи и за да се спречат луѓето да се заразат со инфекција со САРС-КоВ-2“, изјави коавторот на студијата Џон Мелорс, шеф на Одделот за заразни болести во Питсбург.
Поголемите антитела работеле против други заразни болести и добро се толерираат, што ни дава надеж дека ова може да биде ефикасен третман за пациенти со КОВИД-19 и за заштита на оние кои никогаш немале инфекција и немаат антитела во нивното тело “, додаде тој. Д-р Мелорс.

Во извештајот на научникот се зборува и за алтернативен метод на примена, преку вдишување, односно вдишување или преку мала газа што се става во носот.

„Малата големина (честички на агенсот) остава можност за земање на лекот со вдишување или интрадермално, во слоевите на кожата, наместо во интравенскиот пат на администрација“, се додава во извештајот.

Извор : Nova Ekonomija ;