Трет ден по ред, Велика Британија забележа повеќе од 3.000 нови случаи на инфекција со коронавирус, последен пат во мај.
Одделот за здравство и социјални услуги пријави дополнителни 3.330 случаи во неделата, повеќе од 10.000 за три дена. Зголемувањето на бројот на пациенти е само делумно резултат на зголемено тестирање.

Двојно поголем број на пациенти на дневна основа во споредба со пред неколку недели предизвика загриженост за вториот бран на вирусот. Властите зајакнаа голем број ограничувања со цел да спречат вирусот да се разгори, така што од понеделник, најмногу шест лица ќе можат да останат заедно во затворено и надвор, а оние што ќе ги прекршат правилата ќе бидат казнети.

Сè уште има многу малку дневни смртни случаи, но загрижувачки е што зголемувањето на бројот на заразени ќе доведе до зголемување на бројот на хоспитализации во следните недели и можност да умрат повеќе луѓе.

Повеќе од 41.600 луѓе кои починале во рок од 28 дена откако биле позитивно тестирани, биле официјално регистрирани во Велика Британија.

Извор : N1 ;