Борис Џонсон ќе побара француски претседател Емануел Макрон да ги исполни барањата на Велика Британија за риболов како цена за трговско-безбедносен договор на клучниот состанок со претседателот на Европската комисија во саботата.

Премиерот има поддршка од германската канцеларка Ангела Меркел, која го опиша риболовниот договор склучен од Велика Британија со Норвешка, како „конструктивен индикатор“.

Британски официјални лица тврдат дека Норвешка, земја што не е членка на ЕУ, и која води годишни преговори со блокот за квоти за риболов, треба да биде модел за договор по заеднички акции по Брегзит.

„Не мислам дека тоа е воопшто лоша порака за нас, мислам дека е порака што покажува дека може да се најдат начини да се постигне договор“, рече Меркел за договорот меѓу Лондон и Осло.

Извор: Theguardian.com