дома информација вест Дизајнирани први очила за кучиња кои ги воведуваат во виртуелна реалност и...

Дизајнирани први очила за кучиња кои ги воведуваат во виртуелна реалност и се помошна алатка за нивна дресура

69
0

АР очила за кучиња се производ на Command Sight и се создадени за кучињата да добиваат команди од далечина.

АР очила за кучиња се производ на Command Sight и се создадени за кучињата да добиваат команди од далечина. Воените кучиња се способни да пронајдат експлозив и да откријат други опасности, но им треба човечко водство.

Во моментов, војниците им даваат наредби на кучињата користејќи рачни сигнали или ласери, но во двата случаи тие мора да бидат близу. Близина на човек не е неопходна во случај на употреба на прототип на споменатите АР очила.

Американската армија воведе очила за АР (проширена реалност) за кучиња што се користат во борба, пренесува Би-Би-Си.

Со помош на очила, кучињата можат да го видат индикаторот, па затоа можат да бидат обучени да го следат и да дојдат до одредена точка.

Сите очила се специјално дизајнирани за секое куче соодветно да одговара. Очилата сами по себе не се нови бидејќи воените кучиња ги носеле и претходно за да се заштитат од лошите услови, но технологијата АР е значаен напредок.

Основачот на Command Sight др. Ај Џи Пепер изјави дека овој проект е сè уште во „почетната фаза на истражување“, но дека раните резултати се „исклучително ветувачки“.

Извор : Geek.hr

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде