дома информација вест Амазон им ја префрла обврската за плаќање на данок на малите трговци

Амазон им ја префрла обврската за плаќање на данок на малите трговци

43
0

Амазон нема да мора да плаќа данок за нови дигитални услуги во Велика Британија за производи што ги продава директно на потрошувачи, но малите трговци кои продаваат производи на нејзината страница ќе се соочат со зголемени трошоци.

Данокот, чија цел е да ги натера технолошките компании како Амазон, Гугл и Фејсбук да плаќаат повеќе данок во Велика Британија, се предвидува дека на крајот ќе донесе околу 500 милиони фунти годишно во филијалата.

„Амазон“ веќе изјави дека данокот од 2% за приходите остварени во Велика Британија ќе им биде пренесен на продавачите, но тој нема да ја додаде цената за рекламирање на својата платформа.

Според извештајот на „Тајмс“, Амазон, кој лани платил само 14,4 милиони фунти данок на добивка од вкупните приходи во Велика Британија од 13,7 милијарди фунти, нема да мора да плаќа данок на добра што ги продава директно.

Новиот данок не се наплатува за продажба, што исто така би ги казнило трговците на мало преку Интернет, како што се Теско и он Луис, но за надоместоците за услуги што компании како Амазон и Гугл ги наплатуваат од трети страни.

Со оглед на тоа што продавачите на трети страни на Амазон се соочуваат со пораст од 2% на износот што го плаќаат, американскиот малопродажник ефективно добива предност во цената на конкурентската стока што ја продава директно на потрошувачите.

Минатиот месец, Гугл им соопшти на своите десетици илјади клиенти за рекламирање во Велика Британија дека од ноември ќе наплати дополнителна такса за реклами што се сервираат на Гугл и Јутјуб за да го покрие новиот данок на Велика Британија од 2%. Овој потег се проценува дека ќе додаде околу 120 милиони фунти годишно на трошоците на маркетерите.

Извор: Theguardian.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде