дома информација Алгоритам на вашите шанси да преживеете доколку се заразите со корона вирус?

Алгоритам на вашите шанси да преживеете доколку се заразите со корона вирус?

767
0

Кои се вашите шанси да преживеете ако сте заразени со коронавирус САРС-КоВ-2? Тоа е едно од двете прашања над прашањата (другото е: колку заработува државата на секој 70+ кој го победи корона вирусот?).

Сега одговорот на тоа прашање може да се добие за само два часа, со деведесет процентна сигурност, според Универзитетот во Фиренца, Универзитетската болница во Кареџи и Фондацијата полиамбуланта во Бреша.

На примерок од 516 пациенти заразени со корона вирус кои биле лекувани во двете најпрочуени болници помеѓу 22 февруари и 10 април годинава, тие составиле алгоритам кој одговара на првичното прашање од овој текст. Резултатите од нивното истражување ги објави BMJ-Open, а основните податоци ги објави Миланецот Кориере Дела Сера.

Целта на истражувањето беше да се постави објективна прогноза што е можно поскоро по влегувањето во Ургентниот центар, што ќе помогне во тријажот на пациентите, и пред сè да се одговори на прашањето: на која терапија треба да се подложат веднаш за да имаат поголеми шанси за преживување?

Во исто време да се помогне во избегнување на непотребно затнување на капацитетите на интензивна нега и респиратори кои можат да бидат клучни за преживувањето на другите пациенти.

Најкраткиот рок беше два часа, што значеше дека е потребно да се открие: кои податоци од анамнезата и кои важни тестови можат да се извршат во даден, оскуден рок?

Променливи


И тогаш, врз основа на тоа, одлучуват лекарите: кој да се однесува на помала нега (или домашна нега), кој на нега на средно ниво (вклучително и неинвазивни системи за вентилација на белите дробови) и кој на интензивна нега (реанимација, вклучително и пулмонални респиратори)?

Применетата шема зема предвид шест променливи. Тоа се: возраста на пациентот (поделена во три возрасни групи: 18-62, 63-74, 75+), бројот на хронични заболувања, фреквенцијата на вдишувања (број на вдишувања во минута), индексот на оксигенација на Хоровиц (индикатор кој покажува однос на делумен притисок на кислород во артерискиот крв или PaO2 во милиметри жива и процент на кислород во вдишаниот воздух или FiO2, кај здрави бели дробови, во зависност од возраста, односот е 350-450, а под тоа, колку е помал, толку се оштетени белите дробови), количината на креатинин (колку е поприсутна, дека бубрезите функционираат помалку добро) и бројот на тромбоцити (да се процени можното интраваскуларно згрутчување, една од најопасните компликации на ковида-19).

Николо Маркиони, редовен професор по геријатрија на Универзитетот во Фиренца и директор на Кардиотораковаскуларно одделение во Кареџи, за Кориере изјави дека уште некои индикатори биле земени во предвид, но биле отфрлени.

На пример, тропонин, кој покажува оштетување на срцевиот мускул, но неговата вредност се менува брзо, или мерењето на воспалителните цитокини е релевантно, но тоа трае многу повеќе од два часа. И целта беше „брзо и прецизно утврдување на клиничките параметри за да се разбере нивото на ризик кај пациентите кои се веќе во собата за итни случаи“, објасни тој.

Возраст

Од сите овие параметри, покажаа истражувањата, најкритична е возраста: пациентите на возраст од 75 години и повеќе имаат осум пати поголема веројатност да ја напуштат болницата во ковчег.

На крајот на краиштата, дури и без тоа истражување, познато е дека првите кандидати за смрт биле постари, со системски и хронични заболувања. Завчера италијанскиот министер за здравство, Роберто Сперанца, објави дека државата прво и бесплатно ќе ги вакцинира здравствените работници и граѓаните постари од 65 години.

Сепак, истражувањата покажуваат дека и тие се здрави, но постари од 75 години се позагрозени од болни и дебели, но помлади. Така беше убиена цела генерација во областа Бергамо, коментира Маркиони. Затоа, студијата тврди дека најважно е да се заштити постарата популација со безбедносни мерки за далечина и маски, дури и во семејството.

Извор: Jutanjilist.hr