дома информација вест Ако продолжи загадувањето на водените површини, микропластиката ќе ги убива масовно флората...

Ако продолжи загадувањето на водените површини, микропластиката ќе ги убива масовно флората и фауната во морињата и океаните

159
0

Триесет пати повеќе пластика на дното на океанот од површината, сугерира анализата на еколозите од Австралија.

Најмалку 14 милиони тони пластични парчиња со ширина помала од 5 мм најверојатно седат на дното на светските океани, според проценката заснована на ново истражување.

Анализата на седиментите на океаните до длабочина од 3 км сугерира дека може да има повеќе од 30 пати поголема пластика на дното на светскиот океан отколку што лебди на површината.

Австралиската владина научна агенција, ЦСИРО, ги собра и анализираше јадрата на дното на океанот земени на шест оддалечени места на околу 300 километри од јужниот брег на земјата во Големиот австралиски залив.

Истражувачите разгледале 51 примерок и откриле дека откако ја исклучиле тежината на водата, секој грам талог содржел во просек 1,26 микропластични парчиња.

Микропластиката е со дијаметар од 5 mm или помалку и главно е резултат на поголеми пластични предмети што се распаѓаат на сè помали парчиња.

Навлегувајќи во трагата на пластика што влегува во водените патишта и океаните во светот се појави како голем меѓународен предизвик.

Д-р Дениз Хардести, главен научник за истражување на ЦСИРО и коавтор на истражувањето објавено во списанието „Frontiers in Marine Science“, за „Гардијан“ изјавил дека наоѓањето микропластика на толку далечна локација и на такви длабочини „укажува на сеприсутноста на пластиката, без разлика каде се наоѓате на светот “.

Д-р Дениз Хардести, главен научник за истражување на ЦСИРО и коавтор на истражувањето објавено во списанието „Frontiers in Marine Science“, за „Гардијан“ изјавил дека наоѓањето микропластика на толку далечна локација и на такви длабочини

Укажува на сеприсутноста на пластиката, без разлика каде се наоѓате на светот.

Извор: Theguardian.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде