Службата за инвеститори на Мудис во новиот извештај вели дека вкупниот EBITDA на азиските рафинерии ќе се намали за околу 30% во 2020 година.

Постепеното економско закрепнување ќе ги подобри маргините во 2021 година, но ризиците се спуштаат во надолна линија.

Враќањето на маргината ќе се одложи ако повторно закрепнување на инфекции доведе до обновување на блокирањата. Исто така, гледаме поголем дисбаланс на пазарот, со наплив на капацитет за рафинирање кој продолжува до 2022 година, поттикнат од инвестиции во Азија и на Блискиот исток, што дополнително ќе тежи на степенот на враќање на маргината“, додава Сим.

Меѓу оценетите азиски рафинерии, некои се подобро позиционирани од другите да издржат послаби рангирани рафинирани граници од очекуваните. Мудис очекува ENEOS да биде најдобро позициониран да го задржи својот кредитен квалитет, додека HPCL-Mittal Energy Limited (HMEL, Ba2 негативен), Thai Oil Public Company Limited (Baa2 негативен) и SK Innovation Co. Ltd. (SKI, Baa2 негативен) имаат пониски тампони.

Повеќето оценети азиски рафинери имаат блиски врски со соодветната влада или имаат силни акционери, па затоа нивниот ризик за рефинансирање е низок. Мудис очекува од нив да одржат силен пристап до финансирање со оглед на нивните добри односи со банките или според евиденцијата за пристап до пазарите на капитал.

Извештајот на Мудис опфаќа девет компании за рафинирање и маркетинг низ целиот регион:

Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL, Baa3 негативен)

ENEOS Holdings, Inc. (Baa2 стабилен)

GS Caltex Corporation (Baa1 стабилна)

Hindustan Petroleum Corporation Ltd. (HPCL, Baa3 негативен)

HPCL-Mittal Energy Limited (HMEL, Ba2 негативен)

Индиска нафтена корпорација Ltd (IOCL, Baa3 негативен)

S-OIL корпорација (Baa2 стабилна)

SK Innovation Co. Ltd. (SKI, Baa2 негативен)

Тајландски нафтени јавни претпријатија ограничени (Baa2 негативен)

Извор: Thailand Business News