дома информација вест Undercover investEGGator: Мамка за јајце со 3Д-печатење желка со GPS-тракер им помага...

Undercover investEGGator: Мамка за јајце со 3Д-печатење желка со GPS-тракер им помага на конзерваторите за откривање на нелегален трговски ланец во Костарика

33
0

3D-отпечатено „лажно јајце желка“ со GPS тракер внатре – сместено во гнездата на морските желки на плажа – им помогна на конзерватористите да ја изложат најстрашната илегална трговија со јајца.

И покрај меѓународниот договор со кој се забранува трговија со јајца на морска желка, трговијата сè уште трае, при што многу од јајцата се продаваат за храна – и може да биде тешко да се трага и да се гонат дилерите.

Експертите од Универзитетот во Кент развија трагач, наречен InvestEGGator, за да ги пронајдат овие нелегални трговци без да влијаат на безбедноста на јајцата на вистинските морски желки.

Лажното јајце е дизајнирано да личи на јајце од желка, опремено е со уред за следење на ГПС, а потоа се става во внатрешноста на гнездото направено од морски желки на плажа.

Го собираат „трговците“ со вистински јајца и потоа може да се следат за да се идентификува каде завршуваат јајцата – како што се ресторани и барови каде што се продава како деликатес.

Трговијата со јајца на морска желка е забранета според меѓународната конвенција за меѓународна трговија со загрозени видови дива фауна .

Хелен Физи, од Универзитетот во Кент, рече дека студиите откриле дека поставувањето мамка во гнездото на желката не ги оштетува ембрионите за инкубација, па затоа е изводливо решение.

Ким Вилијамс-Гилен, научник поврзан со заштитната организација Пасо Пацифико, кој го создаде мамката, рече дека тоа е момент „Аха“.

„Во„ Брејкинг лош “, ДЕА поставува ГПС уред за следење на резервоар со хемикалии за да види кој ги прима хемикалиите“, рече Вилијамс-Гилен.
Во една епизода на „Wireица“, двајца полицајци засадија аудио уред во тениско топче за прикриено снимање на осомничен дилер на дрога.

„Јајцата желки во основа изгледаат како топки за пинг понг, и сакавме да знаеме каде одат – спојте ги овие две идеи и го имате InvestEGGator“.

Истражувачите ги засадија мамките во 101 гнездо желки на четири плажи во Костарика.

Една четвртина од лажните јајца биле однесени нелегално од гнездата, при што едната одела во станбен имот, а другата одела на нешто помалку од една милја до бар.

Најдалеку заврши на 85 милји кон копно, поминувајќи два дена во транзит од плажа до залив за супермаркети и потоа на станбен имот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде