НАСЛЕДСТВОТО НА средновековната цивилизација свахили е извор на извонредна гордост во Источна Африка, како што се гледа во нејзиниот јазик како официјален јазик на Кенија, Танзанија, па дури и во земјите  како Уганда и Руанда, далеку од брегот на Индискиот Океан каде што се развила културата, пред речиси два милениуми.

Нејзините накитени камени и корални градови прегрнуваа 3.000 километри од брегот, а неговите трговци играа клучна улога во профитабилната трговија меѓу Африка и земјите преку океанот: Арабија, Персија, Индија, Југоисточна Азија и Кина.

До крајот на вториот милениум, луѓето од свахили го прифатија исламот, а некои од нивните големи џамии сè уште стојат на местата за светско наследство на УНЕСКО, Ламу во Кенија и Килва во Танзанија.

Независноста заврши по португалската колонизација во 1500-тите, со контролата подоцна префрлена на Оманците (1730–1964), Германците во Тангањика (1884–1918) и Британците во Кенија и Уганда (1884–1963). По независноста, крајбрежните народи беа апсорбирани во современите национални држави на Сомалија, Кенија, Танзанија, Мозамбик и Мадагаскар.

Значи, кои биле луѓето од свахили и од каде потекнуваат нивните предци?

Иронично, приказната за потеклото на свахили е речиси целосно обликувана од не-свахили, предизвик споделен со многу други маргинализирани и колонизирани народи кои се модерни потомци на културите од минатото со извонредни достигнувања.

Работејќи со тим од 42 колеги, вклучително и 17 африкански научници и повеќе членови на заедницата свахили, сега ги објавивме првите антички секвенци на ДНК од луѓето од цивилизацијата свахили. Нашите резултати не обезбедуваат едноставна валидација за наративите претходно изнесени во археолошките, историските или политичките кругови. Наместо тоа, тие противречат и ги комплицираат сите.

КОЛНИЗАЦИЈАТА – КАКО Е РАСКАЖАНА ПРИКАЗНАТА

Западните археолози во средината на 20 век ги нагласија врските на средновековниот свахили со Персија и Арабија, понекогаш сугерирајќи дека нивните импресивни достигнувања не можеле да ги постигнат Африканците.

Постколонијалните научници, вклучително и еден од нас (Чапуруха), се спротивставија на тој став. Претходните истражувачи ја зголемија важноста на неафриканските влијанија со тоа што се фокусираа на увезените предмети на локациите на свахили. Тие го минимизираа огромното мнозинство на локално направени материјали и она што го открија за африканската индустрија и иновациите.

Но, гледањето на наследството на свахили како првенствено африканско или неафриканско е премногу поедноставено. Всушност, и двете перспективи се нуспроизводи на колонијалистичките предрасуди.

Вистината е дека колонизацијата на источноафриканскиот брег не заврши со заминувањето на Британците во средината на 20 век. Многу колонијални институции беа наследени и овековечени од Африканците. Како што се формираа модерните нации-држави, со влади контролирани од народи во внатрешноста, луѓето од свахили продолжија да бидат поткопани политички и економски, во некои случаи исто како што беа под странска власт.

Во 2011 година, стара кинеска плоча беше откопана од гроб во урнатините Таква во округот Ламу, Кенија.
Во 2011 година, стара кинеска плоча беше откопана од гроб во урнатините Таква во округот Ламу, Кенија.

Децениските археолошки истражувања во консултација со локалното население имаа за цел да се справат со маргинализацијата на заедниците од свахили потекло. Нашиот тим ги консултираше усните традиции и користеше етноархеологија и систематски истражувања, заедно со насочени ископувања на станбени, индустриски и гробишта. Работејќи со локални научници и старешини, ископавме материјали како што се керамика, метал и мониста; храна, куќа и индустриски остатоци; и увезени предмети како што се порцелан, стакло, стаклени мониста и многу повеќе. Заедно, тие ја открија сложеноста на секојдневниот живот на свахили и космополитското наследство на луѓето од Индискиот Океан.

Античка анализа на ДНК отсекогаш била една од највозбудливите работи. Таа понуди надеж за користење на научни методи за да се добијат одговори на прашањето како средновековните народи се поврзани со претходните групи и со народите денес, обезбедувајќи противтежа на наративите наметнати однадвор. До пред неколку години ваквата анализа беше сон. Но, поради технолошката револуција во 2010 година, бројот на древни луѓе со објавени податоци за геномски размери се зголеми од 0 на повеќе од 10.000 денес.

ИЗНЕНАДУВАЊА ВО АНТИЧКАТА ДНК

Работевме со локалните заедници за да ги утврдиме најдобрите практики за третман на човечки останки во согласност со традиционалните муслимански религиозни чувствителности. Ископувањата на гробиштата, земање примероци и повторно закопување на човечки останки беа извршени во една сезона наместо да се одолговлекуваат бесконечно.

Нашиот тим генерираше податоци од повеќе од 80 луѓе, главно елитни поединци закопани во богатите центри на камените градови. Ќе треба да почекаме за идната работа за да разбереме дали нивното генетско наследство се разликува од луѓето без нивниот висок статус.

Спротивно на она што го очекувавме, потеклото на луѓето што ги анализиравме не беше главно африканско или азиско. Наместо тоа, овие позадини беа испреплетени, секоја од нив придонесуваше околу половина од ДНК на луѓето што ги анализиравме.

Откривме дека азиското потекло кај средновековните поединци главно потекнува од Персија (денешен Иран) и дека азиските и африканските предци почнале да се мешаат пред најмалку 1.000 години. Оваа слика е речиси совршено совпаѓање со Kilwa Chronicle, најстарата приказна раскажана од самите свахили и која речиси сите претходни научници ја отфрлија како еден вид бајка.

Друго изненадување беше тоа што, помешано со Персијците, Индијците беа значителен дел од најраните мигранти. Моделите во ДНК, исто така, сугерираат дека, по транзицијата кон Оманската контрола во 18 век, азиските имигранти станале сè поарапски. Подоцна имало мешани бракови со народи чија ДНК била слична на другите во Африка. Како резултат на тоа, некои современи луѓе кои се идентификуваат како свахили имаат наследено релативно малку ДНК од средновековни народи како оние што ги анализиравме, додека други имаат повеќе.

 

Тврдината Гереза на Килва Кисивани, изградена од Оманците во 18 век на урнатините на португалската тврдина од 16 век, е показател за промената на влијанијата во регионот.
Тврдината Гереза на Килва Кисивани, изградена од Оманците во 18 век на урнатините на португалската тврдина од 16 век, е показател за промената на влијанијата во регионот.

Еден од најоткривачките модели што ги идентификуваше нашата генетска анализа беше дека огромното мнозинство на предци од машка линија потекнувале од Азија, додека предците од женска линија дошле од Африка. Ова откритие мора да ја одразува историјата на персиските мажи кои патувале на брегот и имале деца со локални жени.

Еден од нас (Дејвид) првично претпостави дека овие обрасци може да одразуваат на азиски мажи кои насилно се мажат со африкански жени, бидејќи се знае дека слични генетски потписи кај другите популации ги одразуваат таквите насилни истории. Но, оваа теорија не го објаснува она што е познато за културата, и има поверојатно објаснување.

Традиционалното општество на свахили е слично на многу други источноафрикански банту култури по тоа што е суштински матријархално: дава голема економска и социјална моќ во рацете на жените. Во традиционалните свахили општества дури и денес, сопственоста на камени куќи често поминува низ женската линија. И постои долго снимена историја на женски владетели, почнувајќи од Мвана Мкиси, владетел на Момбаса, забележана од Португалците уште во 1500-тите, па сè до Сабани бинти Нгуми, владетел на Микиндани во Танзанија дури во 1886 година.

Нашата најдобра претпоставка е дека персиските мажи се здружиле и се венчале во елитни семејства и ги усвоиле локалните обичаи за да им овозможат да бидат поуспешни трговци. Фактот што нивните деца го пренеле јазикот на нивните мајки и дека средбите со традиционално патријархалните Персијци и Арапи и преминувањето во ислам не ги промениле африканските матријархални традиции на крајбрежјето, потврдува дека ова не била едноставна историја на експлоатација на африкански жени. Африканските жени ги задржаа критичните аспекти на нивната култура и ја пренесуваа многу генерации.

Како овие резултати добиени од древната ДНК го враќаат наследството на свахили? Објективното знаење за минатото има голем потенцијал да им помогне на маргинализираните народи. Овозможувајќи предизвикување и превртување на наративите наметнати однадвор за политички или економски цели, научното истражување обезбедува значајна и недоволно ценета алатка за исправање на колонијалните грешки.