Околу седум часа сон се сметаат за оптимална количина на сон дневно, но спиењето во погрешна положба или на погрешен тип на перница всушност може да направи да изгледате поуморно.
  • Позицијата за спиење е важна

Дерматолозите би се согласиле дека кога станува збор за кожата, најдобро е да спиете на грб.

Спиењето на грб е најдобрата опција кога станува збор за намалување на брчките. Кога спиете на страна, кожата се собира и има притисок само на едната страна од лицето, што овозможува да се формираат брчки. Спиењето на грб може да помогне во борбата против тие несакани линии, изјави дерматологот Мајкл Џејкобс, пренесува HuffPost.

Поминувањето многу часови во спиење во положба каде што вашата кожа е растегната и збрчкана може да доведе до брчки со текот на времето.

  • Свила и брчки

Употребата на свилена маска за очи за спиење може значително да го намали создавањето на брчки со заштита на најделикатниот дел од вашата кожа околу очите. Бидејќи свилата е помека од памукот, таа нема да ја повлече вашата кожа додека се превртувате додека спиете. Свилата исто така апсорбира помалку влага од памукот или микрофиберот, така што сите производи што сте ги нанеле пред спиење – советува дерматологот.

Без разлика каков тип на навлака за перница користите, треба редовно да ја миете за да спречите ширење на бактерии кои можат да доведат до појава на акни.