Мари Волстонкрафт, англиска писателка и филозофина од 18 век, честопати ја нарекуваа „мајка на феминизмот“, во вторникот доби нова почит: статуа во лондонски парк требаше да го почести нејзиниот живот и дело.

Но, скоро веднаш по неговото откривање на уметничкото дело кое чинеше 143,300 фунти (околу 190 000 американски долари) и траеше цела деценија – привлече јавни исмевања и критики за сексизмот.

Скулптурата се состои од мала фигура на гола жена, за која многумина велат дека не личи на Волстонкрафт, поставена на врвот на поголема, превртена маса од сребро. Сето тоа поставено на црна основа со врежан познат цитат на Волстонкрафт: Не посакувам жените да имаат моќ над мажите, туку над себе.

На видеото објавено од кампањата за статуата во вторникот, уметничката Меги Хобинг рече дека нејзината работа вклучува мешање на форми, која кулминира во фигурата на жената на врвот што го предизвикува и се подготвува да го предизвика светот.

Mary Wollstonecraft's Life of Thirty-Eight Years
Портрет на Мери Волстонкрафт – најпозната феминистка и филозофина на 18 век

Кампањата, наречена Мери на зелено, на својата веб-страница објави дека голата жена претставува „секоја жена“ што „излегува од органска материја, скоро како раѓање“.

Но, многу критичари не го гледаа тоа на тој начин – ниту ја ценеа употребата на женска голотија во статуата дизајнирана да ги прослави напорите на Волстонкрафт да ги подобри правата на жените.

Активистката и авторка Каролин Криадо Перез, која успешно водеше кампања за ставање на статуата на суфрагистката Милисент Фасет, на лондонскиот Парламент, и помогна да се стави Џејн Остин на парата од 10 фунти, ја наречена скулптурата на Волстонекрафт „колосален отпад“ и „разочарувачка”.

Овде се чувствува непочитување кон самата Волстонкрафт – напиша таа на Твитер.

-Со зборови на Волстонкрафт: Уште од повој. Научена дека убавината е женски жезол, умот се обликува кон телото и лута по својот позлатен кафез, само сака да го украси својот затвор. Тажно, навистина тажно.

Писателот Трејси Кинг исто така ја осуди статуата како шокантно трошење на можност што не може да се врати.

Статуите на именувани мажи треба да бидат облечени затоа што фокусот е ставен на нивната работа и достигнувања, напиша на Твитер во вторникот. Во меѓувреме, жените кои шетаат или џогираат низ паркови доживуваат високи стапки на сексуално вознемирување затоа што нашите тела се сметаат за јавна сопственост.