Бугарија ја доживеа својата есен на незадоволство. Масовните протести опишани како „крстоносна војна против корупцијата и заробената држава“ не успеаја, додека изгледите за реформа на олигархискиот модел се мрачни во најдобар случај. Од таа причина, Бугарите очекуваат зима на стагнација и политички блокади пред да излезат на гласање на пролет на парламентарни избори.

Како започнаа немирите? Искрата што ги запали протестите беше видео на социјалните мрежи во јули, на кое се гледа истакнатиот опозициски политичар Христо Иванов во посета на нелегално изградена палата во Розенц кај Бургас, сопственост на поранешниот лидер на Движењето за права и слободи (ДПС) и познат тајкун Ахмед Догана Вилата, која стана симбол на корупција и заробена држава, беше опкружена со неколку илјади демонстранти кои се судрија со полицијата. Оттаму, протестите се преселија во Софија, главниот град на Бугарија, каде што беше формиран логор за шатори среде една од најфреквентните раскрсници. Оттогаш, уличните протести траат веќе неколку недели.

Имаше два главни социјални проблеми кои ги активираа протестите. Првиот е сеприсутна корупција, непотизам, државно фаќање и олигархиска контрола на псевдо-демократската влада што премиерот Борисов требаше да ја отелотвори, а втората е улогата на главниот обвинител Иван Гешев како неизбран моќен човек кој не одговара пред никого. Улогата на парите на ЕУ како гориво за олигархијата беше исто така меѓу главните пораки на демонстрантите, кои побараа оставка и од Борисов и од главниот обвинител, заедно со промена на улогата на таа канцеларија во судството.

Борисов повеќе или помалку ги игнорираше барањата на демонстрантите. Се чинеше дека реагираше кога, на крајот на летото, смени неколку клучни министри поврзани со партијата ДПС, иако оваа реконструкција не доведе до значителна промена во политичкото донесување одлуки. Исто така во август, правниот тим на неговата партија набрзина подготви нов устав кој наиде на потсмев кај експертската заедница, а подоцна стана предмет на критички извештај од Венецијанската комисија. Напуштениот уставен проект, сепак, го парализираше политичкиот дискурс повеќе од два месеци.

Есента 2020 година, демонстрантите се соочија не само со непопустливоста на Борисов, туку и со брзото ширење на КОВИД-19, што ги принуди да ги прекинат сите активности на протестот, без да постигнат некоја од нивните цели, а демонстрантите не останаа со ништо повеќе од нејасното ветување дека ќе се соочи со премиерот и неговата влада на општите избори пролетта 2021 година.

Во моментов, сите анкети укажуваат на значително раководство на Борисов и неговите сојузници. Ова е очекувано, имајќи предвид дека опозицијата во парламентот е слаба, неорганизирана и се соочува со криза на идентитет и недостаток на талент, додека вонпарламентарното движење ги задуши протестите. Засега, поранешната водителка на емисијата, Слави Трифонов, има најголеми шанси да ја предизвика владејачката партија. Сепак, тој избор може да резултира со нова победа на популизмот.

Важен фактор во следните месеци ќе биде продлабочувањето на здравствената и економската криза во Бугарија. Додека првиот бран на КОВИД-19 произведе само благи економски последици, проследен со брзо закрепнување, владата реагираше бавно на вториот бран. Последиците веројатно ќе бидат катастрофални, како од човечки, така и од економски аспект. Иако Борисов ги критикуваше сите делови на опозицијата, нема докази дека ова влијаело на поддршката за сегашната влада, оставајќи малку надеж за значителни промени во претстојниот политички циклус.

Adrian Nikolov, Author at 4Liberty.eu

Автор на текстот е Адријан Николов, истражувач на Институтот за пазарна економија

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде