Рефлексите можат да предизвикаат ризично, па дури и опасно однесување, затоа што сме погладни, тие стануваат посилни, тврди новата студија.

Дека луѓето се однесуваат поризично кога се гладни, докажа и студијата за човековото однесување во која е докажано дека луѓето во состојба на глад се повеќе склони да донесуваат ризични финансиски одлуки.

Тим научници од Институтот за невробиологија Макс Планк во Германија користеле мушички од овошје, преку кои го испитувале влијанието на нервните клетки врз донесувањето одлуки кога се активни на одредено ниво на глад. Откриено е дека мувите инстинктивно се плашат од јаглерод диоксид, кој тие го поврзуваат со опасност дури и во мали количини. Сепак, тој инстинкт се неутрализира кога се гладни.

Гладот ​​влијае на мозокот и тогаш не можеме да размислуваме нормално или да носиме објективни одлуки.

Ова се случува затоа што се судираат два региона во нервниот систем, а гладната мува секогаш ќе избере храна. Две области на мозокот од овошна мушичка контролираат различни аспекти на нивното однесување, па затоа научниците оневозможиле секоја поединечно да видат како се менува нивното однесување.

Кога привремено го оневозможиле делот од мозокот на инсектот задолжен за учење и донесување одлуки, научниците открија дека мувите не покажале никаква реакција на јаглерод диоксид и приближно се приближувале до храната кога биле гладни, без оглед на присуството на јаглерод диоксид.

Меѓутоа, кога биле нахранети, тие ја избегнале таа област, што сугерира дека наследните инстинкти во другите области на мозокот го контролираат донесувањето одлуки.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Бугарската есен на незадоволството во исчекување на избори
Следната статијаСемјуел Бекет: Мајсторот на театар на апсурдот

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде