Во времето на вирусна инфекција со САРС-КоВ-2, алфа-липоичната киселина, како моќен антиоксиданс, го најде своето место, како во превенцијата, така и во протоколите за третман на пациенти со САРС-КоВ-2.

Алфа-липоичната киселина може да се користи превентивно кај здрави луѓе кои имаат ризик од инфекција со овој вирус, како и за третман на пациенти.

Во последниве години, а особено за време на пандемијата САРС-КоВ-2, многу се зборува за алфа-липоичната киселина и нејзиниот антиоксидативен ефект.

Сепак, за многумина, оваа киселина и нејзините придобивки сè уште не се познати.

Алфа-липоичната киселина е еден од најмоќните антиоксиданти во нашето тело и во мали количини, телото може да го создаде природно.

Обично се зема недоволно преку храна и потребно е да се земе во форма на додатоци на храна, доколку организмот се најде во состојба на болест или зголемени потреби за тоа.

Синтезата на алфа-липоична киселина во староста е значително намалена, така што постарите лица имаат особено зголемени потреби.

Природни извори на антиоксиданти во храната се: сливи, суво грозје, боровинки, капини, јагоди, малини, сливи, портокали, грејпфрут, цреши, кељ, спанаќ, брокула, цвекло и друга слична храна.

Главната улога на антиоксидантите во нашето тело е да ги неутрализира т.н. слободни радикали. Имено, во процесот на создавање енергија, клетките користат кислород, кој во реакцијата на оксидација може да создаде „нуспроизводи“, односно слободни радикали.

Знаејќи дека овие реакции се случуваат низ целото тело, можеме да заклучиме дека сме постојано изложени на оксидативен стрес.

Доколку слободните радикали не се неутрализираат од антиоксиданти, тие можат да го оштетат клеточниот ѕид, sидовите на крвните садови, протеините, мастите, па дури и ДНК во клеточното јадро.

Современата медицинска литература опишува околу 70 хронични дегенеративни болести кои се јавуваат како резултат на овој процес.

Употреба на алфа-липоична киселина во пандемија предизвикана од САРС-CoV-2:

Во времето на вирусна инфекција со САРС-КоВ-2, алфа-липоичната киселина, како моќен антиоксиданс, го најде своето место, како во превенцијата, така и во протоколите за третман на пациенти со САРС-КоВ-2.

Алфа-липоичната киселина може да се користи превентивно кај здрави луѓе кои имаат ризик од инфекција со овој вирус, како и за третман на пациенти.

За примена на оваа киселина во третманот, наоѓаме основа во самиот механизам на нејзино дејство.

Заштитниот ефект на алфа-липоична киселина кај критично болни пациенти со САРС-КоВ-2 инфекција се објаснува со неколку принципи на дејствување:

ја подобрува дисфункцијата на органот предизвикана од вирус со директно отстранување на слободните радикали со силен антиинфламаторно одговор ги намалува воспалителните цитокини кај критично болните пациенти оксидативниот стрес.

Опоравувањето на мирисот кај оваа инфекција е многу побавно, бидејќи на миризливите неврони им треба време да се обноват со снабдување на матични клетки во носната лигавица.

Силен оксиданс, како што е алфа-липоичната киселина, секако има корисен ефект врз закрепнувањето на невроните.

Проф. д-р Сенада Селмановиќ, спец. семејна медицина за „Мондо“

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде