Доктор Игор Прпиќ истакнува дека пандемијата, затворањето во домовите и поминувањето подолго време само во затворен простор со ограничен број на луѓе кои не се менуваат и го збогатуваат социјалниот контакт е голема опасност за децата.

Според него, голем број на деца во овој период развиваат виртуелен аутизам бидејќи најголем дел од денот го трошат на комјутери и други електронски уреди, наместо да се социјализираат, држат со врсниците или одат на часови со физичко присуство.

Она што мене повеќе ме мачи се помалите деца. Помали деца, поголем предизвик. Во текот на првите три години од животот, мозокот се развива. И сите оние комуникациски, социјални и општествени вештини што ги учи детето по модел гледајќи околу него и неговите родители, вели лекарот.

Истражувањата докажуваат дека една група деца што усвоила одредени јазични концепти преку екранот, телевизијата имала поголеми тешкотии во учењето од друга група која ги научила истите концепти во директна комуникација со наставникот.

Вториот модел на учење успеа да им помогне на децата да совладаат многу повеќе концепти и многу посложени концепти отколку децата кои го сторија тоа гледајќи го „водачот“ на екранот.


Повеќето родители првично не ја прифаќаат нашата„ дијагноза “, што е делумно разбирлива од оправдан родителски страв и инсистираат на дополнителни тестови …

Детето слуша, следи, гледа изрази на лицето, гримаса, ги користи сите свои сетила во директна комуникација „лице в лице“, што екраните секако не ги дозволуваат.

Научно е докажано дека децата кои гледаат многу телевизија имаат бавен развој на говорот. На прво место, а потоа сè друго.

Не е невообичаено децата со аутистични симптоми да доаѓаат кај нас на преглед и да откријат дека такво дете го поминува скоро целиот ден пред екранот.

Со советување на родителите да ги отстранат екраните, симптомите се смируваат и стивнуваат за неколку месеци. Потоа зборуваме за псевдоаутизам, или виртуелен аутизам.

Предизвик е родителите да станат свесни за ова. Родителите денес се среќни кога едногодишно дете ќе го земе далечинскиот управувач и ќе го вклучи телевизорот.

Тие се восхитуваат колку е вешто и технички напредно. И дефинитивно е, но тој технички напредок има и свои негативни последици.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Денеска се „месни поклади“ верниците се подготвуваат за пост
Следната статијаАнтропологија: Тактилни култури и значењето на човечкиот допир

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде