Сигмунд Фројд е еден од најценетите, но и најконтроверзни научници на 20 век.
Во текот на неговиот живот, некои го сметаа за шарлатан, други за генијалец! Коко Шанел го нарече првиот машки феминист, и две работи ја обележаа неговата кариера – разоткривање на мистеријата за човечкиот сон и „пронаоѓање“ на клучот на потсвеста, пишува Historical Entertainer.

Еве го неговиот интересен тест. Имате неколку прашања пред вас. Најважното правило е да одговорите искрено. Не размислувајте премногу – одговорете прво што мислите.

Можете да дадете исти одговори на различни прашања. Не преминувајте на следното прашање сè додека не одговорите на претходното. И да … не гледајте во резултатите.

Прашања:

 1. Вие гледате во морето. Вашето прво чувство?
 2. Одите низ шумата и гледате во стапалата. Како се чувствуваш? (времето на одговор е до 30 секунди)
 3. Гледајте го летот на галебите. Како се чувствуваш?
 4. Гледате стадо коњи. Напишете прво што чувствувате, не размислувајте долго …
 5. Во пустината гледате wallид со мал отвор, зад кој се наоѓа оаза. Што ќе правиш?
 6. Повторно пустина. Уморни сте од долгиот пат. Гледате сад со вода. Што правиш? Можеби е банално, но напишете го одговорот на хартија.
 7. Изгубени сте во шумата. Веќе се стемнуваше. Гледате куќа со осветлен прозорец. Што правиш?
 8. Вие сте во магла. Како ќе се однесуваш Што да се прави?

Одговори:

 1. Вашиот став кон животот, емоциите, чувствата.
 2. Како се чувствувате во вашето семејство.
 3. Вашиот став кон жените.
 4. Вашата врска со мажите.
 5. Вашата основна животна стратегија, цел. Како ги решавате вашите проблеми.
 6. Вашиот сексуален живот. Избор на партнер.
 7. Вашата подготвеност за брак. За свадби – вредноста на бракот.
 8. Вашиот став кон смртта.

Извор : B92 ;