Видеото од Кина покажува колку е (не) опасно да се возат вакви возила во непредвидени ситуации.

Како по правило, автомобилите не сакаат длабока вода. Секако, постојат специјални видови теренски возила кои се специјално прилагодени да минуваат низ подлабока вода (имаат поинаку поставени издувни гасови, т.н. „шнорхели“), но патничките автомобили ќе се исклучат и тоа е проблемот.

Современото доба и новите автомобили, напојувани од електрична енергија, без разлика дали се целосно електрични или приклучни, обични хибриди, предизвикуваат многумина да се сомневаат: „Колку се воопшто безбедни“?

Се разбира, тоа прашање е излишно. Производителите, се разбира, се погрижија овие возила да не претставуваат никаква опасност (значи електричен удар) за нивните сопственици и патници, но секако, овие возила, кои не се специјално дизајнирани за такви ситуации (длабока вода), не се наменети за авантуристички обиди. преминувајќи ја реката, возејќи низ длабока вода …

Сепак, видео од Кина, кое се појави на социјалната мрежа „Твитер“, покажува како „Тесла“ и „Модел 3“, според тоа, не најрепрезентативниот, најскапиот модел на калифорнискиот гигант, возат низ длабока вода како да е водоземци!

Видеото го обиколи светот толку брзо што стигна до Елон Маск, сопственикот на „Тесла моторс“, кој секако беше задоволен од бесплатната реклама, но рече дека компанијата дефинитивно не го препорачала возењето прикажано од кинескиот сопственик на „Тесла 3“.

Извор : Novosti ;