Германскиот производител на автомобили инвестира сè повеќе пари во решенија за индивидуална урбана мобилност.

Минатата година Мерцедес го претстави идејното издание на својот електричен скутер на Саемот за автомобили во Франкфурт, а сега можеме да се запознаеме со сериската варијанта.

Германската марка го разви овој скутер заедно со швајцарската компанија Micro Mobility Systems AG, која исто така ќе го произведува ова возило.

Скутерот на Мерцедес го носи официјалното име „EQ eScooter“, со јасна поврзаност со низата електрични возила на производители на автомобили чии имиња започнуваат со „EQ“.

Овој електричен скутер тежи 13,6 кг и користи батерија од 7,8 А. Неговата максимална брзина е 20 км на час, а Мерцедес, односно швајцарскиот партнер, направи дополнителен напор околу тркалата, со цел овој скутер полесно да ги надмине пречките на патот. Автономијата е 25 км со полна батерија.

Значи, според сè што е приложено кога станува збор за перформансите, се чини дека овој електричен скутер „Мерцедес“ не е ништо подобар од бројните кинески конкуренти, особено во некои сфери, и кацигата за производи од Далечниот исток.

Извор: Alo.rs